Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (2024)

Passiebloemen hebben bijzonder spectaculaire bloemen van juli tot oktober, meestal gevolgd door eetbare, maar – afhankelijk van de soort – niet bijzonder smakelijke, eivormige vruchten. Het zijn klimmers die al snel een muur of hek bedekken.

Botanische naam: Passiflora

Gewone naam: Passiebloem

Type: Klimplant, Vaste plant

Kenmerken:

Bloem

Er zijn een paar soorten om uit te kiezen, waaronder de gewone passiebloem, Passiflora caerulea. Deze is winterhard in onze regio, hoewel de plant oorspronkelijk uit de tropen van Zuid-Amerika komt. De meeste passiebloemen zijn groenblijvend met donkergroene bladeren en witte of paarse bloemen. Sommige passiebloemen zijn alleen geschikt om in een kas te kweken.

Inhoud van deze gids

  • Passiebloem kweken
  • Passiebloem planten
  • Passiebloem snoeien
  • Passiflora beschermen tegen kou
  • Passiebloem stekken
  • Hoe lang bloeien passiebloemen?
  • Mooie soorten passiebloem

Passiebloem kweken

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (1)

Passiebloemen zet je het liefst in de volle zon tot halfschaduw, in goed doorlatende grond op een warme, beschutte plek. Knip terug na de bloei om de planten netjes te houden, of knip beschadigde groei weg in de lente.

Planten

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Bloei

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Snoeien

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Plant passiebloemen in goed doorlatende grond in de volle zon op een beschutte plek, zoals de voet van een beschutte, zonnige muur. Je kunt passiebloemen omhoog leiden langs een pergola, obelisk of gegalvaniseerde draden die over een muur lopen. Leid de plant naar de steun met een stokje. De planten zijn zelfdragend dankzij hun ranken. Daarom is het niet noodzakelijk de plant vast te binden als hij volwassen is. Je kunt de plant natuurlijk wel helpen als het nodig is.

Passiebloem planten

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (2)

Kies een beschutte plek om je passiebloem te planten, zoals tegen een muur op het westen of zuiden.

Meer lezen: Passiebloem planten, hoe doe je dat?

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (3)

Locatie

Zuid

West

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (4)

Standplaats

Zon

Halfschaduw

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (5)

Winterhard?

Vorstgevoelig

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (6)

Grondsoort

Zandgrond

Passiebloemen snoeien

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (7)

Een passiebloem kun je snoeien na de bloei. Dan blijft de plant netjes. Hiervoor snoei je de ranken terug tot een gezonde knop. Snoei ze niet te hard terug.

Wil je de plant snoeien omdat hij te groot wordt? Snoei dan terug in de lente. Ook kun je in de (late) lente de bladeren wegknippen die beschadigd zijn door koude wind. snoeien na de bloei houdt ze netjes, terugsnoeien tot een gezonde knop. Je hoeft ze niet hard terug te snoeien. Als de planten uit de hand zijn gelopen en bijgeschaafd moeten worden, snoei ze dan terug in de lente.

Passiflora beschermen tegen kou

Passiebloemen die in een pot staan, kun je voor de vorst naar een vorstvrije plek verplaatsen. Passiebloemen in de vollegrond kunnen een flink aantal graden onder nul aan. Komt er een wat langere periode van (stevige) vorst aan, dan is het verstandig om de grond te bedekken met blad of stro.

In zware grond, zoals klei, is het verstandig om jaarlijks een laagje compost toe te voegen. Zo verbeter je de drainage van de grond. Passiebloemen houden namelijk niet van natte grond, en in natte grond zijn planten extra gevoelig voor vorst.

Je kunt je passiebloem stekken om eventuele verliezen in de winter voor te zijn.

Passiebloemen stekken

Het kweken van passiebloemen uit zaad is niet eenvoudig. Het kan meer dan tien jaar duren voordat planten uit zaad bloeien, dus stekken heeft de voorkeur.

Neem passiebloemstekken in het vroege voorjaar. Verwijder nieuwe groei van onder een knoop – ongeveer 6 cm lang is lang genoeg. Verwijder de onderste bladeren en ranken en plaats de stek in een pot met stekcompost. Stekken zullen succesvol wortelen als ze in een propagator met bodemwarmte van ongeveer 20°C worden geplaatst.

Hoe lang bloeien passiebloemen?

Passiebloemen kunnen bloeien vanaf het begin van de zomer tot in de herfst. Afhankelijk van de soort duren sommige bloemen maar één dag, maar andere soorten bloeien meerdere dagen.

Mooie soorten passiebloem

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (8)

We kennen vooral de klassieke passiebloem, die met geel-paarse bloemen. Maar er zijn meer variëteiten. Dit zijn enkele voorbeelden.

  • Passiflora caerulea: bloemen met blauw, wit en groen, die bloeien van juli tot oktober. Winterhard. Eivormige oranje vruchten volgen de bloemen in een goede zomer. Bereikt een hoogte van 10 meter.

  • Passiflora caerulea ‘Constance Elliot’: witte, geurende bloemen. Bloeit van juli tot oktober en wordt maximaal 10 meter hoog. Hoewel de plant winterhard genoemd wordt, heeft hij wel winterbescherming nodig.

  • Passiflora edulis – blauw-witte bloemen in juli en augustus. Alleen geschikt voor een koele, maar vorstvrije kas of een beschutte stadstuin op het zuiden. Heeft zwarte eetbare vruchten. De plant bereikt een hoogte van 5 meter.

  • Passiflora antioquiensis: een kwetsbare soort, dus bescherming tegen de winter is essentieel. Zachtrode bloemen en daarna gele vruchten. Bereikt een hoogte van 5 meter.

  • Passiflora mollissima – de bloemen van deze soort zijn heel anders dan van andere passiebloemen. Ze hebben lange, buisvormige, lichtroze bloemen in juli en augustus. Het is een kwetsbare plant en heeft winterbescherming nodig. Deze soort klimt tot een hoogte van 4 meter.

Meer lezen over:

Bloem Klimplant Passifloraceae Vaste plant

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren (2024)

FAQs

Passiebloem (Passiflora): standplaats, stekken & overwinteren? ›

De blauwe passiflora is gedeeltelijk winterhard. Dit betekent dat de plant temperaturen tot -7°C kan verdragen maar niet mag blootgesteld worden aan langdurige vorst. Als je je plant binnen laat overwinteren, kies je bij voorkeur een lichtrijke, maar koele plek uit. Temperaturen van 5 tot 10°C zijn ideaal.

Kun je een Passiflora stekken? ›

Ja, de passiebloem kun je zelf stekken. Knip de bovenkant van een rank af (kopstek).

Kan een passiebloem overwinteren? ›

De Passiflora caerulea daarentegen is wel behoorlijk goed winterhard en kan temperaturen tot -12 makkelijk aan. De plant is semi-wintergroen en dit wil zeggen dat de bladeren lang aan de plant zullen blijven, alleen bij lagere temperaturen zal de plant zijn bladeren laten vallen om zich te beschermen tegen de vorst.

Kan een passiebloem in de volle zon? ›

Passiflora houden van een plekje in de volle zon.

Waar moet een passiebloem staan? ›

De meest bekende passiebloem is die met wit/blauwe bloemen. Om optimaal te groeien heeft de plant een zonnige standplaats nodig en een hek, schutting of pergola om tegenop te klimmen. De in Nederland verkrijgbare soorten zijn matig winterhard en kunnen bij grote vorst aan de grond afgedekt worden.

Hoe oud kan een Passiflora worden? ›

Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. Als je hem als kuipplant houdt, dan kan hij als de ijsheiligen geweest zijn op een bewolkte dag naar buiten op een zonnige plaats. In de volle grond kun je hem het beste op een zonnige standplaats zetten.

Is Passiflora wintergroen? ›

De Passiebloem is semi-groenblijvend / wintergroen: Dat wil zeggen dat de bladeren pas van de plant afvallen op het moment dat de nieuwe bladeren in het voorjaar alweer verschijnen (en dus niet in de herfst). Je hebt dus het gehele jaar door bladdekking waardoor het een van de weinige wintergroene klimplanten is.

Hoe stek je een passievrucht? ›

Stekken kun je al vanaf april tot in juni nemen. Neem kop- of topstekken van ongeveer tien cm lang en laat enkel de bovenste twee bladeren zitten. Plant de stek in een pot met stekgrond en plaats er een plastiek diepvrieszakje overheen of een afgesneden flessehals van een petfles met de dop erop.

Is passiebloem meerjarig? ›

Planten uit de Passiflora familie zijn bijna allemaal meerjarig en kunnen in principe het hele jaar door gezaaid worden. Bij voorkeur na de wintermaanden om zo de zaden een zo goed mogelijke start te kunnen bieden.

Wat te doen met uitgebloeide passiebloem? ›

Wat te doen als je passiebloem is uitgebloeid? Als de passiebloem is uitgebloeid, hoef je niets te doen, de bloemen vallen vanzelf van de plant. De bloei gaat door tot in de herfst. Daarna gaat de passiebloem in winterrust, maar in het volgende jaar gaat de passiebloem opnieuw bloeien.

Kun je passievrucht uit eigen tuin eten? ›

De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.

Heeft passiebloem veel water nodig? ›

De passiebloem heeft relatief veel water nodig. De aarde moet in de groeiperiode altijd vochtig blijven. Stuwvocht moet echter worden vermeden want dat kan de wortels beschadigen. In de winter weinig water geven.

Waarom bloeit de passiebloem maar 1 dag? ›

Bloeitijd / seizoen

De bloeitijd van de passiebloem begint rond juni. De bloemen van de plant bloeien echter maar één à twee dagen. Maar maak je geen zorgen, de plant heeft genoeg knoppen om tot in september door te bloeien. De bloemen wisselen elkaar gewoon af.

Hoe passiebloem leiden? ›

Plant passiebloemen in goed doorlatende grond in de volle zon op een beschutte plek, zoals de voet van een beschutte, zonnige muur. Je kunt passiebloemen omhoog leiden langs een pergola, obelisk of gegalvaniseerde draden die over een muur lopen. Leid de plant naar de steun met een stokje.

Hoe passiebloem laten klimmen? ›

Geef de passiebloem een rek of draad om langs te groeien, ze klimmen namelijk met behulp van ranken die ze ergens omheen willen draaien. Ook staat de plant graag op een zonnige en warme plek, een rek tegen een warme zuidmuur is dan ideaal bijvoorbeeld.

Kan passiebloem tegen wind? ›

Passiflora zijn klimplanten. Met hun hechtranken kunnen ze zich rond alles wentelen. Daarom plant je ze best beschut tegen een zonnige muur of schutting uit de wind. Omdat ze in de vrije natuur bomen en andere planten als steun gebruiken, hebben ze geen stevige stam.

Hoe kweek je een passievrucht? ›

Zaai in kleine potjes van ongeveer 5cm Ø 1 zaadje per pot. Gebruik goede vochtig gemaakte zaai-en stekgrond. Houd de zaden vochtig maar niet nat. Zet ze op een warme plaats met een zo constant mogelijke temperatuur, zorg ook voor voldoende licht omdat de passievrucht een lichtkiemer is.

Kun je een hangplant stekken? ›

hangplanten: Stengels stekken

Vooral bij hangende kamerplanten kan je ook heel makkelijk wat stengels wegknippen en stekken. Doe dit op een plek net na een stel blaadjes.

Welke snijbloemen kun je stekken? ›

De snijbloemen in je boeket kunnen geen wortel schieten, maar bladgroen zoals Cordyline of takken zoals Salix en kastanje kunnen dat wél. Twee houtachtige siertakken die je nu in onze boeketten kan vinden, zijn de Cornus 'abeel' en de Cornus 'alba kesselringii'.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6368

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.