Wat is SEO en Hoe Werkt het? De Ultieme Beginners SEO Gids. - Digital Bean (2024)

Welke tools zijn handig om SEO mee te doen?

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je jouw website hoger in de zoekresultaten van Google kunt krijgen, dan ben je hier op de juiste plek. Bij Digital Bean hebben we jarenlange ervaring in het optimaliseren van websites voor zoekmachines, en vandaag deel ik enkele van mijn favoriete tools die jou kunnen helpen om je SEO naar een hoger niveau te tillen.

Keyword tool (ahrefs / mangools)

Laten we beginnen met Semrush, Ahrefs en Mangools. Deze tools zijn essentieel voor iedereen die serieus bezig is met SEO. Maar waarom? Nou, ze bieden inzicht in welke zoekwoorden potentieel verkeer naar je website kunnen brengen.

Ze geven niet alleen een lijst van zoekwoorden, maar ook de zoekvolumes, concurrentieniveaus en andere cruciale data die je nodig hebt om geïnformeerde beslissingen te nemen.

Dit zijn dan ook de twee tools die we bij Digital Bean gebruiken om zoekwoorden onderzoek te doen, te tracken hoe de websites het doen op SEO gebied en nemen we hiermee concurrenten onder de loop.

Mangools vind ik wat gebruiksvriendelijker dan Ahrefs, maar Ahrefs heeft weer een aantal functies die wel veel goede inzichten kunnen geven.

Google Search Console / Bing Webmaster Tools

De volgende op de lijst zijn Google Search Console en Bing Webmaster Tools. Deze gratis tools bieden een schat aan informatie over hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. Je kunt zien welke pagina’s het goed doen, welke verbeteringen nodig zijn en hoe je site technisch presteert.

Ik gebruik Google Search Console dagelijks om de gezondheid en prestaties van onze websites en die van klanten te monitoren.

Het mooie van deze tools vind ik dat het echt data uit eerste hand is. Je kunt dus echt analyseren hoe de pagina’s van jouw website daadwerkelijk presteren.

On page SEO tool – Surfer AI / Neuronwriter

Dan hebben we Surfer SEO en Neuronwriter. Deze tools zijn goud waard als het gaat om on-page SEO. Ze analyseren je content en geven aanbevelingen om deze te optimaliseren voor specifieke zoekwoorden. Het is alsof je een persoonlijke SEO-adviseur hebt die je door elk aspect van je content leidt.

Bij Digital Bean gebruiken we Surfer SEO voor het On Page optimaliseren, waarbij er voorbeelden zijn dat het resulteerde in een stijging van 100% in organisch verkeer en vertoningen. Het mooie is dat het allemaal gebeurde zonder een cent uit te geven aan advertenties! Dat is het leuke van SEO.

Content creatie tools: (AI) ChatGPT / Agility writer

Last but not least, laten we het hebben over content creatie tools zoals ChatGPT en Agility writer. Deze AI-gedreven tools kunnen je helpen om hoogwaardige, SEO-vriendelijke content te creëren in een fractie van de tijd die het normaal zou kosten.

Ik was sceptisch in het begin, maar nadat ik ChatGPT had geprobeerd, was ik verkocht. Het hielp ons om boeiende en informatieve content te creëren die onze lezers waardeerden en die ook goed scoorden in de zoekmachines.

Het helpt vooral ook om je writers block tegen te gaan. Je weet wel dat moment dat je een half uur naar een scherm loopt te staren, maar niet weet waar je moet beginnen.

Agility writer kan heel goed helpen met het maken van goede outlines op basis van de concurrentie en daarnaast gemakkelijk in 1 klik complete teksten samenstellen. Zeer handig als je een eerste schets van de tekst wilt hebben.

Uiteraard is het bij dit soort tools wel belangrijk dat je de tekst naloopt en checkt of het allemaal wel klopt. En je eigen touch nog geeft aan tekst natuurlijk.

Technische analyse: Screaming Frog

Mocht je nou willen weten hoe de techniek van je website erbij staat, dan kun je verschillende tools gebruiken. Hier bij Digital Bean gebruiken we voor een algemene technische SEO scan Screaming Frog SEO spider. Een zeer handige tool om snel inzicht te krijgen in je techniek.

Startersgids om te beginnen met SEO

Stap 1: Begrijp de Basis van SEO

      • Leer wat SEO is en waarom het belangrijk is voor websites. Het lezen van dit artikel is een mooie eerste stap!
      • Hoe Zoekmachines Werken: Begrijp hoe zoekmachines zoals Google werken om content te vinden, indexeren en rangschikken.

    Stap 2: Zoekwoorden woordonderzoek

        • Zoek zoekwoorden / topics: Identificeer zoekwoorden en topics die relevant zijn voor je bedrijf of niche.
        • Zoekwoord Concurrentie: Begrijp de concurrentie rondom geselecteerde trefwoorden. Hier kunnen tools zoals KWFinder mooi bij helpen met de concurrentie score die ze hebben.
        • Long-Tail zoekwoorden: Overweeg ook langere, specifieke zoekwoord frasen die potentieel minder concurrerend zijn.

      Stap 3: Creëren van goede content

          • Content is Koning: Zorg voor kwalitatieve, relevante, en unieke content op je website.
          • Titel Tags en Meta Beschrijvingen: Optimaliseer je titel tags en meta beschrijvingen met relevante trefwoorden.
          • Interne Links: Zorg voor een goede interne linkstructuur die gebruikers helpt navigeren en zoekmachines helpt de site-structuur te begrijpen.

        Stap 4: Technische SEO

            • Website Snelheid: Zorg dat je website snel laadt om bounce rates te verminderen en gebruikerservaring te verbeteren. Goede hosting dus. Mijn.Host is echt een aanrader daarvoor! Deze gebruiken we zelf ook voor al onze websites en de websites van onze klanten.
            • Mobielvriendelijkheid: Je website moet goed werken en eenvoudig navigeerbaar zijn op mobiele apparaten.
            • SSL Certificaat: Zorg dat je website beveiligd is met een HTTPS-verbinding. (regel dit bij je Hostingprovider)
            • Sitemap en Robots.txt: Maak een sitemap en robots.txt bestand om zoekmachines te helpen bij het crawlen en indexeren van je site.

          Stap 5: Linkbuilding

              • Kwaliteit boven kwantiteit: Focus op het verkrijgen van hoogwaardige backlinks in plaats van een groot aantal lage-kwaliteit links van andere websites.
              • Gastbloggen: Overweeg gastbloggen op relevante websites in jouw niche.
              • Sociale Media: Gebruik sociale media om je content te verspreiden en natuurlijke backlinks aan te trekken. Er zijn ook manieren om het doorplaatsen van je blogs naar socials te automatiseren. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan moet je maar even contact opnemen.

            Stap 6: Meten en Analyseren

                • Google Analytics: Maak gebruik van Google Analytics om verkeer en gebruikersgedrag op je website te analyseren.
                • Google Search Console: Monitor je website’s prestaties en potentiële problemen met Google Search Console.

              Stap 7: Blijf Leren

              SEO is constant in beweging. Blijf op de hoogte van de laatste updates en pas je strategieën aan, mocht dit nodig zijn. Om op de hoogte te blijven kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Hierin houden we je op de hoogte van de belangrijkste updates en verschuivingen in de markt.

              Tips voor SEO beginners

              Nu je een stappenplan hebt om te gebruiken voor de start van jouw SEO reis wil ik je nog een aantal tips meegeven die je kunt gebruiken om te beginnen met een vliegende start.

              Tip 1: Focus je op een topic en niet op een zoekwoord

              De fout dit ik in het begin heb gemaakt is het teveel focussen op het zoekwoord zelf. Maar het is belangrijk om ieder zoekwoord als een topic te zien.

              Denk bijvoorbeeld aan het hoofdzoekwoord van deze blog: “wat is SEO?” Als je dit als een topic ziet zal je er al snel achterkomen dat het zoekwoord: “hoe werkt SEO?” dezelfde zoekintentie heeft en het daarom prima in 1 blog kan.

              Kijk dus naar de zoekvraag achter de zoekterm die mensen in de zoekbalk intypen en ga die behandelen.

              Tip 2: Wees flexibel

              Het volgende dat ik je mee wil geven is dat het belangrijk is dat je enigszins flexibel bent. Google is constant bezig om de zoekresultaten te verbeteren. Of ze dit altijd lukt laat ik even in het midden. Maar je zal met fluctuaties te maken krijgen in jouw SEO reis.

              Blijf dus op de hoogte van het laatste nieuws en pas eventueel jouw strategie aan. Beweeg dus mee met de zoekmachines.

              Tip 3: Houd je in het begin bij de basis

              Er zijn online talloze baanbrekende SEO technieken te vinden die allemaal claimen dat ze het gouden ei hebben gevonden. Laat je niet te veel van de wijs brengen en houd je in het begin echt bij de basis.

              Zorg ervoor dat de techniek van je website goed staat, doe een zoekwoordenonderzoek en daarna is het een kwestie van goede content + sterke backlinks. Dat is het enige waar jij je in het begin op moet focussen.

              Tip 4: Stel vanaf het begin Google Analytics en Google Search Console in.

              Gelijk een goede configuratie van Google Analytics en Google Search Console kan ervoor zorgen dat je goede data hebt. Stel je voor dat je een half jaar bezig bent, wilt kijken hoe het gaat en je hebt geen data, niks, omdat je het nog niet hebt ingesteld. Dan moet je dus nog weer een tijd wachten voor je conclusies kunt trekken of je strategie werkt.

              Tip 5: Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit

              Verder is het in de meeste gevallen zo dat het beter is om voor kwaliteit te gaan in plaats van kwantiteit.

              Ja, je kunt tegenwoordig met een druk op de knop een volledige tekst in elkaar laten flansen. Maar is dat content die de bezoeker echt helpt? Steed tijd in je content en maak iets waar je ook echt trots op kunt zijn.

              Goed geoptimaliseerde SEO teksten zijn nou eenmaal tijdrovend, maar bedenk maar zo, het kan op termijn ook zeker veel opleveren, zonder dat je er nog veel mee moet.

              Tip 6: Heb geduld

              Een hele belangrijke tip om goed in je oren te knopen is dat je geduld moet hebben. SEO duurt nou eenmaal over het algemeen een aantal maanden voor je de effecten van jouw werkzaamheden gaat zien.

              Focus je dus op de kwaliteit, zet ze online en blijf ondertussen nieuwe content publiceren.

              Tip 7: Optimaliseren van je content

              Evalueer na een half jaar je content die je eerder hebt geschreven eens. Kijk in Search Console waar je allemaal op scoort, kijk wat je concurrentie ondertussen heeft gedaan en lees je tekst nog eens door om te kijken of er nog dingen zijn die je kunt toevoegen.

              Denk hierbij aan extra content, maar ook interne links naar nieuwe artikelen die je hebt geschreven. Zo houd je de content lekker vers en up to date.

              Conclusie

              Uiteindelijk komt het neer op een goede SEO strategie, sterke en helpvolle content en daarna de content versterken met externe links naar jouw website.

              Ik kan me voorstellen dat het nogal overweldigend is al die informatie als je het voor de eerste keer leest. Toch hoop ik je met dit artikel in ieder geval een goede start te hebben gegeven.

              Mocht het nou zijn dat je nog met vragen zit aarzel dan ook niet om hieronder een reactie te plaatsen.

              Neem de Volgende Stap met Digital Bean

              Of je nu worstelt met technische SEO, content creatie, of linkbuilding, wij hebben de expertise en ervaring om je te begeleiden op je digitale reis.

              Waarom alleen zoeken als je kunt samenwerken met een team dat de weg kent? Laten we de krachten bundelen en samenwerken aan een SEO-strategie die duurzame resultaten en groei realiseert voor jouw bedrijf. Klaar om te beginnen? Laten we samen een succesvol SEO-avontuur aangaan!

              De wereld van SEO wacht op je, en wij staan klaar om samen met jou de uitdaging aan te gaan. Wat je SEO-behoeften ook zijn, Digital Bean is hier om je bij elke stap te ondersteunen en te begeleiden. Laten we samenwerken en een golf van organisch verkeer naar jouw website brengen!

              Wat is SEO en Hoe Werkt het? De Ultieme Beginners SEO Gids. - Digital Bean (2024)
              Top Articles
              Nein, App-V ist 2026 nicht End of Life!
              V | Citrix Virtual Apps and Desktops 7 2212
              895 Area Code Time Zone
              Edgenuity Answer Key Algebra 1 Pdf
              Subject Guides: Business: Exchange Rates: Historical Foreign Exchange Rate
              They Cloned Tyrone Showtimes Near Showbiz Cinemas - Kingwood
              Joann Ally Employee Portal
              La Qua Brothers Funeral Home
              Chase Bank Pensacola Fl
              organization | QAssurance
              Busted Newspaper Randolph County Missouri
              Syncb Ameg D
              Bingo Kans Berekenen
              Cdn Bustednewspaper
              Dayz Nyheim Map
              Express Pay Cspire
              Berkeley Law Bookstore
              352-730-1982
              Hannah Nichole Kast Twitter
              farmington, NM cars & trucks - craigslist
              'Blue Beetle': Release Date, Trailer, Cast, and Everything We Know So Far About the DCU Film
              Isaimini 2023: Tamil Movies Download HD Hollywood
              Birkenstock Footprints Lawrence Ks
              Luciipurrrr_
              Bay State Neurology
              Sour Animal Strain Leafly
              Dell Optiplex 7010 Drivers Download and Update for Windows 10
              Craftybase Coupon
              The Angel Next Door Spoils Me Rotten Gogoanime
              Distance To Indianapolis
              Allina Akn Network
              Carlynchristy
              Presentato il Brugal Maestro Reserva in Italia: l’eccellenza del rum dominicano
              How to Get Rid of Phlegm, Effective Tips and Home Remedies
              "Rainbow Family" will im Harz bleiben: Hippie-Camp bis Anfang September geplant
              Pokemon Infinite Fusion Download: Updated | PokemonCoders
              Craigslist Philly Free Stuff
              Incident Manager (POS & Kiosk) job in Chicago, IL with McDonald's - Corporate
              EnP. Karl Sam Maquiling on LinkedIn: #anniversary #localgovernment #urbanplanning #goodgovernance…
              Actors In Sleep Number Commercial
              Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
              Csulb Atlas
              Its Arrival May Be Signaled By A Ding
              Hyundai Elantra - modele, dane, silniki, testy
              Ekaterina Lisina Wiki
              manhattan cars & trucks - by owner - craigslist
              Reli Stocktwits
              Accident On 40 East Today
              Craigslist West Valley
              18 Awesome Things to do in Fort Walton Beach Florida 2024 - The Wanderlust Within
              Imagetrend Elite Delaware
              Latest Posts
              Article information

              Author: Ray Christiansen

              Last Updated:

              Views: 6263

              Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

              Reviews: 84% of readers found this page helpful

              Author information

              Name: Ray Christiansen

              Birthday: 1998-05-04

              Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

              Phone: +337636892828

              Job: Lead Hospitality Designer

              Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

              Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.