Ultieme game voor ruimteavonturiers - Starfield (2024)

Hoe je je gedraagt en wat voor missies je onderneemt, wordt voor een deel ook ingegeven door wat voor personage je speelt. Natuurlijk, in het verhaal ben je altijd ‘de speler’, het nieuwste lid van de Constellation en degene die op een rare manier interageert met de artefacten die hij vindt. Maar dat is slechts de basis van je rol in dit verhaal. Je persoonlijkheid en de vaardigheden die daarbij horen, mag je zelf invullen. Dat begint al bij het vormgeven van je personage, waarbij je een bepaalde achtergrond kiest die invloed heeft op de skills waarmee je het avontuur begint. Dat heeft effect, maar later heb je tijd en ruimte genoeg om die start compleet om te gooien. Toch zul je ooit een keuze moeten maken in wat voor dingen je goed wil kunnen, want de skills die je hebt, zijn behoorlijk bepalend voor hoe Starfield verloopt.

Overtuigend

De Persuasion-skill is een bekend voorbeeld, want standaard aanwezig in de andere Bethesda-rpg’s. Deze vaardigheid geeft je een extra optie in veel dialogen, want je kunt mensen proberen te overtuigen van jouw gelijk. Elke skill heeft vier niveaus en hoe beter je erin bent, hoe groter de kans op succes is. Het verloop van een quest kan hierdoor flink veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie met gijzelaars waarin jij de gijzelnemers kunt overtuigen van de zinloosheid van hun actie, waarna ze zich zonder geweld overgeven. Het is je niet moeilijk voor te stellen hoe anders die situatie had kunnen uitpakken. Zo zijn er talloze voorbeelden waarin ik er veel profijt van had dat ik mijn Persuasion-skill al vroeg in de game goed ontwikkeld had. En het mooiste is: dat effect kun je vanuit heel veel vaardigheden halen. Kies je bijvoorbeeld bepaalde wetenschappelijke skills, dan kan je kennisniveau soms ook nieuwe opties in dialogen openen. De keuzemogelijkheden zijn legio en de uitwerking op de gameplay is steeds net anders.

Ultieme game voor ruimteavonturiers - Starfield (1)

Dat leidt bij voorbaat tot een hoge mate van herspeelbaarheid. Ik ben nu al benieuwd hoe de game uitpakt als ik voor skills als Negotiation of Intimidation ga. Wat ik nu heb gedaan, is kiezen voor skills die ik eigenlijk al een beetje kende of die me direct hielpen bij specifieke problemen. De skill die ervoor zorgt dat je meer spullen bij je kunt dragen bijvoorbeeld, of de skill die de schilden op je ruimteschip effectiever maakt. Maar er is zoveel meer en in dat ‘meer’ zitten ook de skills die Starfield echt anders maken. Zo kun je in deze game ruimteschepen helemaal zelf ontwerpen, maar voordat je dat optimaal kunt doen, heb je de juiste skills nodig. Datzelfde geldt voor het opbouwen van een Outpost. Je kunt met een Outpost bijvoorbeeld grondstoffen uit het oppervlak van planeten halen, maar de efficiëntste methodes heb je alleen als je geïnvesteerd hebt in die skills. Dat deel van de game heb ikzelf dus nog amper gezien.

Dat zegt dat Starfield veelzijdig is, maar ook dat ik niet de behoefte heb gevoeld om die tak van het spel uit te pluizen. Dat komt deels doordat ik daar het geduld niet voor heb, maar ook doordat er geen noodzaak is om dat te doen. Je pikt gaandeweg vanzelf betere pakken en wapens op, en die zijn goed genoeg om de game mee door te spelen. Ook geld verdienen lukt makkelijk zonder Outposts en als je eenmaal geld zat hebt, voldoet een van de duurdere schepen die je kunt kopen ook wel, dus zelf je schip ontwerpen is niet nodig. Het kan natuurlijk wel heel leuk zijn. Ik heb op sociale media allerlei interessante creaties gezien, ook wat het opbouwen van Outposts betreft trouwens. Leg je je daarop toe, dan kun je een aardige handelaar worden. Het geeft nog maar eens aan hoe vrij je bent om je leven in Starfield op je eigen manier in te kleuren.

Procedureel gegenereerde stukken planeet

Vrijheid beleef je ook doordat je vrij door de ruimte kunt rondreizen. Elk systeem heeft verschillende planeten en je kunt ook landen op elke planeet en elke maan, zolang ze een vast oppervlak hebben dan. Dat is vooral tof, maar er zit een kanttekening aan. De werelden in kwestie zijn namelijk lang niet allemaal even interessant. Als je landt bij een specifieke plek, die dan al aangegeven is als icoontje op de planeet, kom je op een vaststaand stukje terecht. Kies je echter een willekeurige plek, dan wordt dat stukje van de planeet procedureel gegenereerd. Je hebt dan een soort ‘instance’ van een gebied van vier bij vier kilometer. Zou je weggaan en weer terugkomen, maar net even verderop landen, dan kan dezelfde planeet er ineens heel anders uitzien. Dat doorbreekt de illusie natuurlijk een beetje. Daarnaast zijn de werelden die je op deze manier opzoekt, vrijwel allemaal behoorlijk leeg. Tenzij je er een Outpost gaat bouwen, is er meestal niet heel veel reden om erheen te gaan. Je kunt dus enorm veel verkennen, maar een groot deel van de beschikbare planeten en manen is niet heel interessant.

Ultieme game voor ruimteavonturiers - Starfield (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6482

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.